Planinarsko sklonište Skuta
Alpsko sklonište u Sloveniji izolirano ROCKWOOL izolacijom

Planinarsko sklonište Skuta

REFERENCA

Sklonište Skuta prkosi gravitaciji i zimi


Planinarsko sklonište Skuta u Sloveniji, postavljeno uz pomoć slovenačke vojske, nudi zadivljujući pogled na okolne Kamniške Alpe i pruža smeštaj za do osam planinara. Projekat je proizašao iz arhitektonske radionice koju su organizovali poznati slovenački arhitekti Špela Videčnik i Rok Oman iz studija OFIS.

Izazov koji su postavili bio je da se dizajnira kućica koja može da odoli oštroj slovenačkoj alpskoj klimi, napravi kućica koja će zameniti 50 godina staro, istrošeno postojeće sklonište pozicionirano ispod planinskog vrha Skuta.


Skuta – treći najviši vrh u Kamniškim Alpima

U Kamniškim Alpima su nepovoljni klimatski uslovi prisutni tokom cele godine, uključujući radikalne temperaturne promene i ekstremne atmosferske frontove.
Kućice kao što je ova su neophodne planinarima koji bi inače bili potpuno ranjivi izloženi spoljašnjim uslovima bez sigurnog utočišta.

Smeštena na ivici stene

Novo sklonište je osmislila grupa studenata Univerziteta Harvard tokom radionice. Smeštena na ivici stene, kućica je usidrena na tlo pomoću metalnih zglobova kako bi izdržala uobičajene snežne nanose i jak vetar, a obložena je betonskim panelima za dodatnu stabilnost konstrukcije.

Trajno rešenje – ROCKWOOL kamena vuna

U ceo strukturni omotač objekta veličine 12,5 m2 ugrađeno je 70 m2 ROCKWOOL Airrock ND izolacije debljine 20 cm uključujući pod, fasadu i krov.

ROCKWOOL kamena vuna tako pomaže u održavanju optimalnih toplotnih uslova čak i na niskim temperaturama tokom oštre zime.

Uprkos maloj veličini, sklonište se sastoji od tri odeljka:
• ulaznog prostora za skladištenje i za pripremu hrane,
• nešto većeg prostora namenjenog za druženje,
• spavaćeg dela sa krevetima na sprat kako bi se izletnici odmorili nakon celodnevnog planinarenja.


Trajna rešenja koje nudi kompanija ROCKWOOL Adriatic takođe poboljšavaju sigurnost od požara i pomažu da se stvori holistički održiva strukturu koja će, nadamo se, koristiti velikom broju avanturista u Kamniškim Alpima u godinama koje dolaze.

ROCKWOOL Adriatic zahvaljuje svom lokalnom distributeru, RAVAGO Slovenija, za podršku pri izvođenju ovog projekta.

Back