Ajfelov toranj
Obnova simbola grada Pariza

Ajfelov toranj

REFERENCA

Kompanija ROCKWOOL je u Francuskoj odigrala važnu ulogu u obnovi prestižnog Ajfelovog tornja. Tom prilikom je prvi sprat tornja potpuno rekonstruisan i sada posetiocima pruža priliku da uživaju u pogledu sa visine od 57 metara iznad Pariza.
Sprat koji je obnovljen je bio zastareo i nije zadovoljavao trenutne tehničke standarde. Takođe je bio neprikladan za osobe sa invaliditetom jer nije bio omogućen jednostavan pristup tornju. Nakon obnove ovaj simbol grada Pariza dostupan je i pristupačan svim posetiocima.

Poboljšane energetske performanse

Važan cilj koji je trebalo da se postigne bio je znatno povećanje energetske efikasnosti tornja kako bi se zadovoljili standardi i zahtevi modernih građevina. Upravo s tim ciljem je ugrađena izolacija kompanije ROCKWOOL u kombinaciji sa raznim tehnologijama kao što su solarna toplotna energija, energija vetra, hidroenergija, reciklaža kišnice i korišćenja LED osvetljenja. Na taj način se poboljšala celokupna energetska efikasnost tornja.

Kompanija ROCKWOOL u Francuskoj: „ponosni smo što možemo da damo svoj doprinos”
Generalni direktor kompanije ROCKWOOL u Francuskoj Bernard Plankad: „Reč je o velikom projektu koji pleni pažnju medija širom sveta i ponosni smo što možemo da damo svoj doprinos. Sa 7 miliona posetilaca godišnje jasno je da projektanti moraju da obrate posebnu pažnju na sigurnost tog prvog sprata. Činjenica da smo odabrani za ovaj projekat pokazuje da naši proizvodi mogu da nađu svoje mesto u ambicioznim i zahtevnim projektima na globalnom nivou.”

Rekonstrukciju su projektovali arhitekti kompanije Moatti-Riviere, izvršila ju je kompanija Bateg (grupacija Vinci), a pokrenulo ju je i finansiralo društvo za upravljanje Ajfelovim tornjem, SETE.

Osim rekonstrukcije prvog sprata projekat uključuje i:

• Edukativni muzej
• Obnovu restorana i prodavnice
• Obnovu recepcije i konferencijske dvorane
• Potpuno ostakljivanje sprata sa rukohvatima koji pružaju predivan pogled na toranj i na trg

Pogled odozdo tokom obnove 1. sprata Pogled odozdo tokom obnove 1. sprata

Referentni projekti

Back