Održivost i pozitivan odsnos utrošene i ušteđene energije

Zaštita životne sredine

ROCKWOOL izolacija jedan je od retkih industrijskih proizvoda koji štedi više energije, smanjuje emisije CO2 i zagađujućih materija nego što se potroši i emituje za vreme njegove proizvodnje.

Tipičan ROCKWOOL proizvod može uštedeti više od 100 puta primarne energije i CO2 nego što je potrebno za njegovu proizvodnju, prevoz i zbrinjavanje. Odnos utrošene i ušteđene energije i CO2 postaje pozitivan za svega 5, odnosno 4 meseca nakon ugradnje u zgradu. I dok većina ostalih preduzeća marljivo radi kako bi smanjili svoj negativan odnos utrošenog i ušteđenog ugljenika, cilj ROCKWOOL Grupe je dodatno povećati naš ionako pozitivan ‘otisak ugljenika’. Smanjujući emisiju CO2 za više miliona tona nego što ih sami emitujemo tokom svojih aktivnosti, smanjujemo uticaj na životnu sredinu.

Ocenjivanje životnog veka (Life-cycle assessment - LCA)

ROCKWOOL izolacija štedi energiju i CO2. Tipičan ROCKWOOL proizvod od 250 mm za izolovanje potkrovlja – proizveden i ugrađen u Danskoj i korišćen tokom 50 godina – uštedeće 128 puta više energije i 162 puta više CO2 i komponenti kiselih kiša nego što je korišćeno / emitovano u njegovoj proizvodnji, prevozu i zbrinjavanju; smanjiće nutrijente u zraku u odnosu 1:61. Odnos utrošene i ušteđene energije postaje pozitivan u svega pet meseci nakon ugradnje. Emisije CO2 i kisele kiše su manje za samo 4 meseca, a za eutrofikacijske faktore period je 10 meseci. Kada se izoluju vruće cevi, ostvaruje se ušteda energije i smanjuje se CO2 još i brže. Za manje od 24 sata ostvaruje se povrat uložene energije i emisije CO2 su manje, a ovaj odnos može biti i 1:10.000.